Üdvözöljük a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány honlapján!

Üdvözlünk a Tavaszlesen oldalán!

Letölthető dokumentumok:

Tudnivalók Feladatok Egyéb Megoldókulcs Eredmények
1.forduló Tájékoztató Feladatsor - 1. forduló

Megoldólap

(ugrás az Elektronikus megoldólapra...)Terepi feladat leírása

Terepi adatlap
-nyomtatáshoz


Terepi adatlap
-szerkeszthető (.doc)

Plakát
Plakát (.docx)

2.forduló Tájékoztató Feladatsor Népdalgyűjtő lap

Népdalgyűjtő lap (szerkeszthető)

Hogyan töltöm le a dokumentumokat?

 • Az egér JOBB gombjával kattintok a letöltendő fájlra, majd az előjövő menüből kiválasztom a "Hivatkozás mentése más néven" menüpontot vagy a "Cél mentése más néven" menüpontot. Az ezt követően megnyíló ablakban pedig kiválasztom, hova szeretném elmenteni a fájlt (pl. a saját számítógépem C: meghajtójára, vagy egy pendrive-ra).
 • Türelmesen várok, hogy befejeződjön a letöltés, hiszen nagyobb méretű fájlokról van szó.
 • A letöltött .DOC-fájlokat a Microsoft Word szövegszerkesztővel tudom megnyitni és szerkeszteni, a .PDF-fájlokat Acrobat Reader olvasóprogram segítségével tudom megnyitni.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a böngésződ az oldal legfrissebb változatát mutatja, kattints a böngésző Frissítés gombjára!

Legfrissebb hírek

A Szamárháti Látogatóközpont adott otthont a "Tavaszlesen 2021" június 8-án megrendezett Döntőjének. A tizenkét meghívott csapatból kilenc tudott részt venni a megmérettetésen, melyre Mezőberény, Mezőcsát, Mezőkeresztes, Tenk, Tiszakeszi és Tokaj 6 különböző iskolájából érkeztek a résztvevők. Külön örömmel üdvözöltük a vetélkedősorozatunkba idén bekapcsolódó két település, Mezőberény és Tenk csapatait és pedagógusait! A korábbi évekből már jól ismert játékvezetőink,

Dr. Legány András Bandi bácsi és Vértes Imréné Piroska néni jóvoltából ismét játékos, vidám hangulatban telt a Döntő. A kolléganőnk, Harangozó Edit által készített feladatsor ezúttal is rejtegetett néhol furfangos, elgondolkodtató, vagy éppen a témákat humoros oldalról megközelítő kérdéseket is, nem szem elől tévesztve ugyanakkor, hogy - a csapatok felkészültségének összemérése mellett - a legfőbb célunk mindig is a játékos formában történő tudásátadás.

Az előre megadott témakörökre épülő, 11 feladatból álló vetélkedést itt már olyan gyakorlati részek is színesítették, mint a békahang-felismerés vagy a terepi növényismeret. A döntő eredményébe beleszámítottuk továbbá a csapatok év közben elkészített "Tavaszi színpalettájának" pontjait is.
Különleges színfolt volt a döntő feladatainak sorában a már hagyománnyá vált népdaléneklés: az előre megadott szempontok szerint összegyűjtött népdalok közül egyet-egyet élő előadásban is bemutattak a csapatok. Jó volt megtapasztalni, hogy a diákok többsége erre a feladatra is gondosan készült és sikeresen teljesíteni tudta a népdaléneklés izgalmas kihívását. A környezethez való viszonyunknak, kultúránknak a népdal, a zene is fontos része, ezért is van helye ennek a - talán első hallomásra kicsit szokatlan - feladatnak a régmúlt paraszti gazdálkodási hagyományait is felelevenítő környezetismereti vetélkedőben.

A döntőn legeredményesebben szereplő 6 csapat tagjai meghívást nyertek a "Tavaszlesen" nyári természetbúvár jutalomtáborába, a többi csapat pedig értékes könyvjutalommal gazdagodhatott. Ezenkívül minden döntős csapatot megajándékoztunk egyedi kitűzővel, oklevéllel, környezetbarát anyagból készült "Tavaszlesen"-es tolltartóval, kiadványokkal, valamint a Természetbúvár Alapítvány felajánlása jóvoltából a Természetbúvár magazin egy-egy példányával. Reméljük, mindenki vidám élményekkel tért haza a megmérettetésről, és sikerült kedvet csinálnunk a vetélkedősorozatunkon történő jövőbeli részvételükhöz is.

A Tavaszlesen-vándorserleget ezúttal a mezőcsáti Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola nyerte el az első helyen végzett "Bölcs baglyok" csapat - tagjai Mészáros Áron, 5.c és Mészáros László, 7.b, felkészítő tanáruk: Kékedi Levente - eredménye alapján.

A Döntőn készült fotók elérhetők a Galériából, illetve ide kattintva!
Örömmel vesszük továbbá, ha a csapatok, pedagógusaik is megküldik e-mail címünkre (tiszatajkozalapitvany@gmail.com) az általuk vagy kísérőik által készített azon képeket, amelyeket szívesen megosztanának.

A Döntő feladatsora, megoldókulcsa, valamint az eredmények elérhetőek a fenti táblázatból.

Gratulálunk és természeti élményekben gazdag, kellemes nyarat kívánunk minden résztvevő csapatnak és pedagógusnak!

Kedves Csapatok! Elkészültünk az első forduló értékelésével, amelyben maximálisan 520 pontot lehetett elérni. Az eredmények, valamint a megoldókulcs letölthető a fenti táblázatból. Köszönjük a lelkes részvételt és gratulálunk az elért pontszámaitokhoz!

Az első fordulóban elért eredményekről és a továbbjutásról postai levélben is kiértesítjük az iskolákat.

A járványhelyzet okozta körülmények közepette a benevezett csapatok száma idén sajnos még mindig töredéke volt a korábbi években megszokott részvételi létszámoknak, azonban nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az évadban már bekapcsolódtak annyian az első fordulóba, hogy élőben rendezhessük meg a következő állomást, azaz a Döntőt.

Ezek alapján úgy döntöttünk, hogy idén - különleges módon - lehetőséget biztosítunk a vetélkedőbe benevezett valamennyi csapat számára a Döntőn való megmérettetésre, amennyiben megfelelnek az alábbi feltételeknek:

 • beküldték az első forduló megoldásait,
 • beküldik a Terepi feladatot a kiírásnak megfelelően (a feladat leírása megtalálható a fenti táblázatban),
 • kitöltik és leadják a helyszínen a Népdalgyűjtő lapot (leírását lásd lentebb!)
 • a csapattagok az egészségi állapotuk alapján közösségbe léphetnek a Döntő napján,
 • valamint vállalják a Döntőn való jelenlétet és részvételi szándékukról megerősítést kapunk 2021.05.26-ig e-mailen (tiszatajkozalapitvany@gmail.com) vagy telefonon (30/324 7797) az alábbi adatok megadásával:

  • iskola neve
  • település neve
  • csapatnév
  • a csapattagok neve
  • a felkészítő/kapcsolattartó pedagógus neve
  • kísérő pedagógus neve (amennyiben eltér a fentitől)

Kérjük a kapcsolattartó pedagógust, hogy amennyiben nem tud részt venni valamelyik csapat a Döntőn, erről is mielőbb tájékoztatni szíveskedjék, hogy tudjuk, hány résztvevőre számíthatunk.

A Döntőn a résztvevők védelme érdekében csak jó egészségi állapotnak örvendő, fertőző betegséggel nem érintett (közösségre veszélyt nem jelentő) diákokat és kísérőtanárokat van módunk fogadni, köszönjük ebben megértésüket és együttműködésüket! A Döntőt a mindenkori járványügyi intézkedések figyelembevételével valósítjuk meg.

A beküldött Terepi feladatokat a beküldési határidőt követően kiértékeljük, amely eredmény bele fog számítani a Döntőn megszerezhető pontszámba.

A Döntő időpontja:

2021. június 8. kedd, 9:00 órai kezdettel

A Döntő helyszíne:

a Tiszatáj Közalapítvány Szamárháti Látogatóközpontja. A helyszín Kesznyéten település külterületén, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben fekvő Szamárháti-tanyán található, a megközelítésben segítséget nyújt a honlapunkon található térkép.

Mit hozzanak a csapatok a Döntőre?

 • A kitöltött Népdalgyűjtő lapot;
 • Tollat, ceruzát;
 • Szájmaszkot;
 • A Döntőn a csapatok számítsanak terepi (elsősorban növényismereti) feladatokra is, amelyeket esős időben is megtartunk, ezért kérjük, ennek megfelelő öltözetben és lábbeliben jöjjenek a diákok!
 • Kullancsriasztót;
 • Poharat.

A vetélkedés a délutáni órákig is elhúzódhat, a rendezvény befejezésének pontos időpontját ezért nehéz előre megadni. A Döntőn minden résztvevőt meghívunk egy finom ebédre.

Fontos információ az utazás tervezéséhez

A Sajó és Tisza áradásakor és magas vízállásakor általában szüneteltetik a kompok közlekedését, valamint árvíz esetén lezárásra kerül a Tiszaújváros(-Sajóörös) és Kesznyéten közötti műút is. Az indulást megelőzően mindenképp ajánlott tájékozódni az útvonalak járhatóságáról az utinform.hu oldalon, illetve az illetékes közútkezelőnél (telefon: 46/819381).

Miből készüljenek a csapatok a Döntőre?

Várjuk a csapatok visszajelzését!
Eredményes felkészülést kívánunk! Találkozunk a Döntőn!

Az Elektronikus megoldólap elérése

Hogy még könnyebben megtalálja mindenki, az Elektronikus megoldólap most már a fenti táblázatból is elérhető.

Indul a "Tavaszlesen 2021"!

Az első fordulót - hasonlóan a korábbi évekhez - "beküldős" formában rendezzük meg.

Kérjük, hogy az indulni kívánó csapatok mindenekelőtt a bal oldali menüpontban található "Jelentkezés" gombra kattintva regisztrálják be magukat.

A vetélkedővel kapcsolatos minden további részlet megtalálható a fenti táblázatból letölthető tájékoztató levélből.

Az első forduló feladatsora, a papíralapú megoldólap, valamint a Terepi feladat letölthetők a fenti táblázatból.

A nemrégiben bevezetett Elektronikus megoldólap felülete ismét rendelkezésre áll, arra buzdítunk mindenkit, hogy használja bátran. Elérése: ezen oldal bal oldalán található menüben az "Elektronikus megoldólap" pontra kattintva.

Ha bármilyen nehézség vagy probléma adódna az első forduló megoldásának beküldését illetően, kérjük, értesítsenek minket a tavaszlesen@tiszatajkozalapitvany.hu címen vagy telefonon (30-3247797).

Az első forduló beküldési határideje: 2021. május 16.

Jó munkát, izgalmas ismeretekben-gazdagodást kívánunk! :)

A vetélkedősorozat célja

A vetélkedősorozat célja, hogy a gyerekek, fiatalok "közelebb kerüljenek" környezetükhöz, megismerkedjenek régiónk természeti értékeivel, lakóhelyük ősi paraszti gazdálkodási hagyományaival, és tudatosodjon bennük környezetünk védelmének fontossága.

Emellett segítséget szeretnénk nyújtani a pedagógusoknak diákjaik motiválásában, környezeti kultúránk és természeti értékeink izgalmas világának kötelező tananyagon túli megismertetésében.

A Tiszatáj Közalapítvány tevékenységéhez kapcsolódó Tisza menti régiót, amelyben a játékos megmérettetést meghirdetjük, nagy arányban vidéki jellegű települések, községek alkotják, ezáltal támogatni tudjuk a városi oktatási intézményekhez képest szerényebb lehetőségekkel rendelkező vidéki iskolák tehetséges diákjait is, akiknek a vetélkedősorozatba bekapcsolódva alkalmuk nyílhat a versenyzésre és tehetségük megcsillogtatására.

A vetélkedősorozat menete

A vetélkedősorozatot a Közalapítványunk tevékenységi területéhez kötődő alább felsorolt 40 település iskolái számára hirdetjük meg (lásd a listát a lap alján), de örömmel vesszük, ha egyéb települések iskolái is érdeklődnek és szívesen bekapcsolódnának a megmérettetésbe! Ez esetben vegyék fel velünk a kapcsolatot a tavaszlesen@tiszatajkozalapitvany.hu címen!
5-8. évfolyamos diákok 2 fős csapatokban, két fordulón keresztül mérik össze tudásukat.

A feladatsor mellett minden évben kiírunk a gyerekek számára egy terepi feladatot is, mely során a résztvevő csapatok a lakókörnyezetükben, kint a szabadban végeznek megfigyeléseket adott szempontok szerint. Ennek a feladatnak a megoldását elektronikusan kell eljuttatni az arra kiírt határidőig. A szükséges adatlap és a részletes információk a terepi feladattal kapcsolatban szintén letölthetők a fenti táblázatból.
A beküldött munkák értékes pontokat fognak jelenteni a csapatoknak a záró forduló eredményében.

Jellemzően az első fordulón legtöbb pontot elért csapato(ka)t hívjuk meg minden benevezett iskolából a Döntőbe, ahol versenybe szállhatnak a főnyereményért. A Döntő időpontját, valamint annak lebonyolítási formáját a tavalyi évhez hasonlóan a járványhelyzet függvényében határozzuk meg.

És hogy mi is a főnyeremény?

Az eddigi hagyomány szerint a döntőn legeredményesebben szereplő legjobb csapatok egy nyári természetbúvár táborozáson vehetnek részt, ahol a diákok a kirándulások, a kikapcsolódás és a más-más iskolákból érkezett diákokkal való megismerkedés mellett sok gyakorlati ismerettel is gazdagodhatnak a természetvédelem terén, bepillantást nyerhetnek az agrár-környezetgazdálkodásba, valamint testközelben ismerkedhetnek meg a magyar ősi háziállatfajtákkal és bemutató gazdaságunk tevékenységeivel.
Amennyiben a járványügyi helyzet vagy az induló csapatok alacsony száma nem tenné lehetővé a tábor megvalósítását, egyéb értékes ajándékkal jutalmazzuk a legeredményesebben szereplő csapatokat.

Részt vehetnek az alábbi települések iskolái:

 • Ároktő
 • Borsodivánka
 • Bőcs
 • Csobaj
 • Egyek
 • Gelej
 • Kesznyéten
 • Mezőcsát
 • Mezőkeresztes
 • Mezőnagymihály
 • Polgár
 • Prügy
 • Rakamaz
 • Sajószöged
 • Szentistván
 • Szerencs
 • Taktabáj
 • Taktaharkány
 • Taktakenéz
 • Taktaszada
 • Tarcal
 • Tiszabábolna
 • Tiszacsege
 • Tiszadada
 • Tiszadob
 • Tiszadorogma
 • Tiszaeszlár
 • Tiszagyulaháza
 • Tiszakeszi
 • Tiszaladány
 • Tiszalök
 • Tiszalúc
 • Tiszanagyfalu
 • Tiszapalkonya
 • Tiszatarján
 • Tiszaújváros
 • Tiszavasvári
 • Tokaj
 • Újszentmargita
 • Újtikos

Részt szeretnénk venni a társammal a vetélkedőn, mit tegyünk?

 1. Ha a fenti települések valamelyikén jártok iskolába (mindketten ugyanabba), vegyétek fel a kapcsolatot azzal a tanárral, aki a Tavaszlesen vetélkedővel foglalkozik az iskolában, ő lesz a felkészítő tanárotok. A részt vevő iskolák postán is megkapják a vetélkedősorozattal kapcsolatos tájékoztatót.
 2. Amennyiben iskolátok települése nem szerepel a listán, de szívesen részt vennétek a megmérettetésen, vegyétek fel velünk a kapcsolatot!
 3. Ha elindul az aktuális évi vetélkedő, ennek az oldalnak a bal felső sarkában megjelenik a Jelentkezés! gomb, amelyre kattintva minden csapat ki tudja tölteni a jelentkezési űrlapot;
 4. A Feladatsort a fenti táblázatból lehet letölteni. (Célszerű lehet színes nyomtatóval kinyomtatni, de a számítógépről is tanulmányozhatjátok a feladatokat.);
 5. Ha elektronikusan szeretnétek beküldeni a megoldásaitokat, a Tavaszlesen oldal baloldali menüjében kattintsatok az Elektronikus megoldólap pontra, majd a megnyíló oldalon fel tudjátok vinni a megoldásokat a papíralapú megoldólap tartalmával hasonló felépítésben;
  Ha postán szeretnétek beküldeni a megoldásaitokat, töltsétek le a fenti táblázatból a Megoldólapot. Ebbe írjátok a jó válaszokat, és ezt postázzátok a fent megadott címre!
  Ügyeljetek rá, hogy a megadott határidőn belül készítsétek el a feladatsor összes feladatának megoldását!
 6. Célszerű a Terepi feladat leírását is letölteni már az elején, hogy tudjátok, pontosan miről is van szó, és természetesen már annak a megoldását is elkezdhetitek a letöltést követően.
 7. Kísérjétek figyelemmel a Tavaszlesen híreit a további fordulókkal és a továbbjutással kapcsolatban!
 8. Közben folytassátok a terepi feladat megoldását is, és ha készen vagytok vele, küldjétek be a leírásban található módon a megadott határidőig.